10 August 2011

Rendang Kerang dengan Kacang Panjang



BAHAN-BAHANNYA
300 gram isi kerang segar, cuci dan toskan
200 ml pati santan
1 helai daun kunyit, hiris halus2
2 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
1/2 camca besar kerisik
1 camca besar rempah kari ikan
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
3 batang kacang panjang - dihiris



BAHAN KISAR HALUS
1 batang serai, hiris halus
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas
2 keping hirisan halia
2 biji buah keras
1/3 inci belacan
25 biji cili padi merah
1/2 inci kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan rempah kari dan kacau rata. Bila terbit minyak, masukkan pati santan. Biar mendidih perlahan.
  2. Masukkan gula melaka, kerisik, asam gelugor, daun limau purut dan garam secukup rasa. Tambah kerang, masak hingga kering, guna api kecil. Rasa dan jika ok, masukkan kacang panjang yang dihiris dan boleh matikan api. Tabur hirisan daun kunyit, kacau rata dan boleh angkat



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment