16 August 2011

Iftar 16 - Ikan Kembong Bakar Berlada

Hari ni puasa yang ke 16.  Rasa sekejap je bulan puasa tahun ni.....sebenarnya saya masih 'cuti' puasa lagi tapi excited juga nak sediakan juadah berbuka untuk en.abang sayang. Hari ni pun menu paling senang....kembong bakar aje cicah air asam.....sedap tau!!!air asam pulak beli je dekat cafe ofis.....sonang keje.....hehehe ;)



 
Bahan2 paste
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
1 inci lengkuas*
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
3 sudu cili kering kisar
1 inci belacan*
garam
gula melaka/gula pasir (ikut sesedap rasa la)
air asam jawa
* = untuk dikisar
 
 
Cara-Cara
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
3. Bile hampir kering masukkan air asam, garam, gula dandaun kunyit. Biar sehingga sedikit kering. Angkat.
4. Lumurlah paste ini pada ikan bakar yang korang suka. Bakarlah ikut cara anda. Boleh bungkus dengan aluminium foil dan bakar atas api or grill atas kuali.

No comments:

Post a Comment