Bahan2 paste
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
1 inci lengkuas*
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
1 inci lengkuas*
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
3 sudu cili kering kisar
1 inci belacan*
garam
gula melaka/gula pasir (ikut sesedap rasa la)
air asam jawa
1 inci belacan*
garam
gula melaka/gula pasir (ikut sesedap rasa la)
air asam jawa
* = untuk dikisar
Cara-Cara
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
3. Bile hampir kering masukkan air asam, garam, gula dandaun kunyit. Biar sehingga sedikit kering. Angkat.
4. Lumurlah paste ini pada ikan bakar yang korang suka. Bakarlah ikut cara anda. Boleh bungkus dengan aluminium foil dan bakar atas api or grill atas kuali.
2. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
3. Bile hampir kering masukkan air asam, garam, gula dandaun kunyit. Biar sehingga sedikit kering. Angkat.
4. Lumurlah paste ini pada ikan bakar yang korang suka. Bakarlah ikut cara anda. Boleh bungkus dengan aluminium foil dan bakar atas api or grill atas kuali.
No comments:
Post a Comment